Tisza-tó

Nemzeti park, Világörökség

A Tisza-tó Magyarország legnagyobb mesterséges, valamint második legnagyobb tava, két medencéje pedig a Hortobágyi Nemzeti Park és a UNESCO Világörökség része. A Hortobágy Európa legnagyobb, természetes összefüggő füves pusztája. Ember és természet harmonikus együttélésének eredményeképpen a puszta élővilágát tekintve nagyfokú biológiai változatosságot mutat.

A különleges védelmi státusz eredménye, hogy a Tisza-tó egyes területein korlátozták a belsőégésű motorok használatát, így tényleg érintetlen temészeti környezetben, az élővilág zavarása nélkül túrázhatunk. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Tisza-tavi régióra speciális ökotúra vezetői engedélyt ad ki a terület szakszerű bemutatásához

Ember és természet

A mesterséges tavakról semmiképpen nem olyan buja és változatos élőhely jut az eszünkbe, mint a Tisza-tó. Mai formája tervezett beavatkozás és a spontán fejlődés eredménye, ami az ember és természet dinamikus és harmonikus kapcsolatát mutatja.

A hatvanas évek végének giga projektje volt a Tisza-tó duzzasztásának előkészítése, a Kiskörei vízlépcső építése. A hetvenes évek elején elindított feltöltés soha nem érte el a végső vízszint beállítását, így nem alakult ki az egységes nyílt vízfelszín. Az alacsonyabb vízállás miatt szerencsére megmaradtak szárazulatok, szigetek, elkülönült medencék, kis csatornák, hatalmas nádasok és ősi holtágak.

Ez a különleges vidék remek pihenő és fészkelő helyet nyújt az itt megfigyelhető több mint 150 madárfajnak, a változatos növénytársulások paradicsomi környezetet biztosítanak hódoknak, vidráknak, mocsári teknősöknek. A tiszavirágzáskor kérészek ezreinek reptét láthatjuk egyszere. Emellet a Tisza-tó az ország egyik legjobb horgászterepe, 55 halfaj él a területen.

Aktív kikapcsolódás

Mi úgy gondoljuk, hogy ezt a csodát a legjobb kajaktúrázás közben felfedezni. Így járható be a legjobban, motorzaj és a természet zavarása nélkül a tórendszer. A Tisza-tó és környéke azonban rengeteg egyéb programot is tartogat a az aktív kikapcsolódást kereső látogatóknak. Tanösvények, szabadvizi strandok, termálfürdők, kiépített bicikliút, kalandpark és óriásakvárium is várja az aktív turisákat.

A Tisza-tó bőven megérdemel több napot! Szerencsére egyre több jó szállás közül választhatunk — kempingtől a wellness hotelig. Szívesen ajánljuk kedvenceinket, legyen szó programról, szállásról vagy gasztronómiáról. Keress minket, ha érdekelnek a kajakozáson túli lehetőségek is!

Túráink

Délutáni evezés, egy sportos nap vagy mini expedíció? A kikapcsolódás és feltöltődés mindegyiknél garantált.
Válassz programjaink közül!

Cikkszám: Fél nap Kategória: Túra hossza:

Próbáld ki a kajakozást

11.900 Ft-tól

Kategória: Túra hossza:

Kajaktúra a Tisza-tavon

17.900 Ft-tól

Kategória: Túra hossza:

Tisza-tó expedíció

33.800 Ft-tól